Results tagged “10gR3” from Bill Benac

Today Oracle released  WebCenter Interaction 10gR3, the first Oracle-branded incarnation of the BEA's Aqualogic User Interaction product. I was eager to get started on upgrading a customer's ALUI 6.5 MP1 system to 10gR3. I encountered an "unexpected consideration" in the installer that you might call a bug. In my experience, on Windows the installer fails unless you explicitly allocate virtual memory.

I installed on five lab servers that had been running ALUI 6.5 MP1. The first succeeded, but on the second two servers, the installers failed.

10gr3-setup-fails.jpg



















Hmm. I dug into the logs (and you have to wait a bit after this message before they are all fully written), and I found the following in \installlogs\versionpolicy_deployment.log:

 [trycatch] Caught exception: The config file I:\apps\plumtree\uninstall\ptportal\10.3.0\register\ERROR: Registry key does not exist\ContentsXML\inventory.xml must exist.

And later:

BUILD FAILED
I:\apps\plumtree\uninstall\ptportal\10.3.0\register\register.xml:4979: The following error occurred while executing this line:
I:\apps\plumtree\uninstall\ptportal\10.3.0\register\macrodefs\versionpolicy.xml:690: The following error occurred while executing this line:
I:\apps\plumtree\uninstall\ptportal\10.3.0\register\macrodefs\orainventory.xml:172: Oracle Universal Installer failed to properly register your ORACLE_HOME,
I:\apps\plumtree, under name OraWCIntgHome1.  Make sure (1) that you have proper permissions (on unix you would have needed to run orainstRoot.sh as root user, on windows you need write access to registry and ability to install to %ProgramFiles% directory), (2) that, on unix, you did not run installer as root user.  You can attempt to run OUI yourself with command line "I:\apps\plumtree\uninstall\ptportal\10.3.0\register/../../../oui/cd/Disk1/install/setup.exe" -ignoreSysprereqs -attachHome "ORACLE_HOME=I:\apps\plumtree" ORACLE_HOME_NAME=OraWCIntgHome1.   If that succeeds, then you can run the installer again.


Okay, so I ran the command it suggested in the command line, and it again failed, but this time it left open the Oracle Universal Installer console with this message in it:

Starting Oracle Univeral Installer...
Checking swap space: 0MB available, 500 MB required.


Ahh, so I dug into the virtual memory settings, and I found on one machine that the C:\ drive had no virtual memory assigned, and then a secondary drive had virtual memory set to "system managed size." On the other machine, the C:\ drive had vritual memory assigned, but it used "system managed size."

On my fourth server, I tried setting specific memory settings on the C:\ drive, and that worked. On my fifth server, I tried leaving "system managed size" on the C:\ drive but specific virtual memory size on a secondary drive.  Both of those worked fine.

So the trick seems to be simply, set virtual memory specifically. To do so:

  • WindowsKey-Break to open the System Properties Window
  • Go to the Advanced tab
  • Open the Performance settings
  • Go to the Advanced tab
  • In the Virtual Memory area, select Change
  • Specify "Custom Size" and enter intitial of 2046 and max of 4092
  • Click Set, then OK, then acknowledge you need to restart, then close apps, restart, and run the installer.
Properly set memory could look something like this:

10gr3-virtual-memory.jpg






























Good luck with your 10gR3 installs!

----

Added Nov 14: Joel asked where to find the installer. Follow these steps:

  1. Log in through http://edelivery.oracle.com/
  2. Search "Oracle Fusion Middleware" and "Win32"
  3. Click into Oracle® Application Server 10g Release 3 (10.1.3) Media, Pack for Microsoft Windows (32-bit)
  4. Search the results page for "Interaction" to find the WCI and related products



Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.